Valresultat

”Ett val utan vinnare”, säger Mona Sahlin. Ingen fick mer än 50 % av rösterna och t.ex. Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin.

 

Sverigedemokraterna fick 5,7 % av rösterna och fick en plats i riksdagen. De fick en vågmästarroll, alltså är det de som har de avgörande rösterna, eftersom inget av de andra partierna har majoritet, alltså mer än 50 % av folkets röster.

 

Alliansen (V=5,6 %, Mp=7,2 %, S=30,9 %) vann med 49,3 % av rösterna och de rödgröna (Kd=5,6 %, C=6,6 %, Fp=7,1 %, M=30,0 %) fick 43,7 % av rösterna.


Mandaten fördelas efter hur många röster partiet fick. M fick 107, Folkpartiet 24, Centerpartiet 22, Kristdemokraterna 19, Socialdemokraterna 113, Miljöpartiet 25, Vänsterpartiet 19 och Sverigedemokraterna 20.

 

Jag tycker att det är hemskt att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen och att de har fått en vågmästarroll, att det är deras röst som blir den avgörande. Fler och fler har röstat på dem, fast de andra partierna har bett svenskarna att inte göra det. Sådan uppmärksamhet  har kanske gett motsatt effekt, att folk röstar mer på Sd. T.ex när TV4 vägrade sända deras valreklam, då gick ju fler in på Youtube och såg på den. ”There’s no such thing as bad publicity.” Sen tror jag inte att folk har fått tillräcklig information om vad Sd verkligen tycker.

 

Jag tror att Sverigedemokraterna kommer att få mycket röster i skolvalet också, det är många unga som röstar på dem, kanske för att de kanske har fått fel syn på partiet.

 

Årets val har varit det bästa någonsin för Mp. Jag tror att Miljöpartiet kommer få många röster i skolvalet. Ju mer uppmärksamheten om miljön växer, desto fler röster får miljöpartiet och unga börjar fatta att man måste ta ansvar för vad man lämnar efter sig till barn och barnbarn. Dessutom tycker jag att de andra partierna har ganska liknande åsikter, Mp har en mer tydlig inriktning, vilket kan göra att fler röstar på dem.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0