Storbritanniens politiska system

Storbritannien är en konstitutionell monarki, precis som Sverige,  och det betyder att de har en kung eller en drottning men att de inte har full makt.

 

Storbritannien består av fyra riksdelar - Skottland, England, Wales och Nordirland.

 

Storbritannien har inte en riksdag, den har ett parlament som består av tre element - underhuset (House of Commons), överhuset (House of Lords) och Kronan, (The Crown)  alltså kungen eller drottningen.

 

Underhuset består av 646 valda ledamöter, 529 från England, 59 från Skottland, 40 från Wales och 18 från Nordirland. Överhuset består av 706 ledamöter som blivit tilldelade sina platser, alltså inte valda av folket. Överhusets ledamöter har antingen ärvt en plats i överhuset, eller så är de adel, eller biskopar i anglikanska kyrkan.

 

Underhuset lägger fram förslag på premiärminister (som den svenska statsministern) och premiärministern utses officiellt av statschefen, alltså kungen eller drottningen.

 

Premiärministern fungerar som som chef för kungen eller drottningens regering och har makten över riket. Premiärministern är medlem i antingen överhuset eller underhuset.

 

Formellt sett ligger all makt hos kungen eller drottningen, men den egentliga makten ligger nuförtiden hos underhuset och kungen eller drottningen följer alltid premiärministerns råd. Överhusets makt är inte stor.

 

 

 

De tre största partierna i parlamentet är Labourpartiet, Konservativa partiet och Liberaldemokraterna.

 

Storbritanniens system verkar vara väldigt gammalt och de kunde behöva förnya lite. Att man ska ärva en plats i överhuset tycker jag är dåligt, den personen kanske inte kan någonting alls om politik?

 

Jag förstår att en sån ändring skulle vara svår och ta lång tid, för det är något som man inte kan ändra bara så där. Men jag tycker ändå att man gradvis kunde ändra på systemet så att det blir mer modernt och sluta med det gammaldags tänkesättet att överklassen är bättre för det känns lite som det tycker jag.


Källa: wikipedia.org


Kommentarer
Postat av: amanda

känns lite dumt att man måste ärva en plats för att få vara med i överhuset , ja. Man kanske inte vill.

-Mamma, jag vill bli astrounat när jag blir stor!

- Nej lilla gubben, du ska jobba i överhuset.

2010-09-13 @ 11:17:24
URL: http://averyelectionblog.blogg.se/
Postat av: Felicia

Bra skrivet! Visste typ inget om det du skrivit innan jag läste det :)

Häller med Amanda också.

2010-09-13 @ 11:19:45
URL: http://feliciabacklundskola.blogg.se/
Postat av: Kajsa

Bra skrivet, Louise! tack:)

2010-09-13 @ 17:17:22
URL: http://valetvad.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0