Mer om hur Sveriges val funkar

Man har val vart fjärde år och då väljer man de politiska partier som ska styra Sverige. Man väljer vilka politiker som ska styra i riksdagen, vilka som ska styra i kommunen och sen vilka som ska styra i landstinget.

 

Valet i riksdagen får mest uppmärksamhet, men det är politikerna i landstinget och kommunen som bestämmer om mycket som är viktigt i vardagen. Kommunen bestämmer om skolor, daghem och äldrevård och landstinget bestämmer om sjukvård, bussar och andra resor och färdtjänst.

 

Man ska ha fyllt 18 år för att få rösta. Alla som har rätt att rösta får ett röstkort i posten i slutet av augusti år 2010. Ett röstkort är ett papper där man kan läsa när och var man kan rösta.

 

Man röstar med valsedlar, papper i olika färger där partiets namn står.

 

Den gula valsedeln är för val till riksdagen, den vita är till kommunfullmäktige och den blå är till landstinget. Det finns valsedlar på alla ställen där man kan rösta.

 

Om man vill rösta på ett parti som inte har en valsedel kan man skriva namnet på en tim valsedel. Om man vill rösta blankt kan man lämna in bara en tom valsedel utan ett partinamn på. De som räknar valsedlarna räknar också tomma, ogiltiga, valsedlar, men de tomma valsedlar kan inte bestämma vem som blir vald.

 

Man kan också personrösta, då röstar man på en speciell person från partiet man valt. Då tar man en valsedel med en lista med de olika politikernas namn och kryssar för rutan framför personens namn. Man får bara kryssa för ett namn. Om man kryssar för flera namn får ingen av personerna ens röst, men partiet får din röst i alla fall.

 

Man kan rösta på olika sätt, men det vanligaste sättet är att rösta i vallokalen på valdagen. Vallokalen är t.ex. en skola eller ett bibliotek. I sitt röstkort får man reda på vart man ska rösta.

 

Vallokalen stänger kl. åtta på kvällen den 19 september. Efter det räknar de som arbetar i vallokalen alla valsedlar.


källa: val.se/lattlast


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0